Meteen naar de inhoud

Preken

‘Neem en eet’ – Ruth II

Vorige week preekte ik over Ruth 1. Vandaag lazen we in de Petruskerk in Woerden (foto) Ruth 2. Ik deed dit in de vorm van een vertelpreek: de Schriftlezing was in de preek verwerkt, ik preekte al vertellend.

In hoofdstuk 1 van het boek Ruth hoorden we verschillende namen: Betlehem (‘Broodhuis’, maar er was hongersnood), Juda (de belangrijkste zoon van Jakob), Moab (echt het buitenland). Er is een man die vanwege honger van Betlehem in Juda vertrekt naar de vlakte van Moab. Dan horen we zijn naam, Elimelech (‘Mijn God is koning, ironisch bedoeld?) , en die van zijn vrouw, Naomi (‘mijn lieflijke’), en hun twee zonen Machlon en Kiljon (‘ziek, zwak en misselijk’). En daarna Orpa en Ruth, de vrouwen van die zonen (‘weerbarstig’ en ‘vriendin’). Elimelech, Machlon en Kiljon sterven. Dat lot is zwaar voor Naomi en daarom klinkt tenslotte de nieuwe naam die Naomi aanneemt: Mara – bitterheid.Lees verder »‘Neem en eet’ – Ruth II

Vergeving van zonden

Vandaag ging ik voor in de Barbarakerk in Culemborg, in de gemeente waar ik ooit leervicaris was. Op het leesrooster stond Johannes 20:19-31. Daar horen we over een eerste ontmoeting van de opgestane Heer met zijn leerlingen. Christus zegt onder andere tegen hen: ‘Als jullie iemands zonden vergeven, dan zijn ze vergeven; vergeven jullie ze niet, dan zijn ze niet vergeven.’ Dat leek mij de lastigste tekst in de evangelielezing, en dus wilde ik het daar over hebben, over vergeving, vergeving van zonden.

Lees verder »Vergeving van zonden

Pasen is een nieuwe schepping

Vanmorgen hield ik deze Paaspreek. Gelezen was Genesis 2:4b-25 en Johannes 20:1-18.

Ik kan het je niet uitleggen, maar ik kan het je wel vertellen. Sommige dingen zijn niet uit te leggen, alles wat je er over zegt, maakt het minder. Een goede grap, een bijzonder kunstwerk, een indrukwekkende film… ga ze maar eens uitleggen. Er blijft niets van over. 

Lees verder »Pasen is een nieuwe schepping

Het kruis

Op deze Palmzondag was het Passionkruis in Woerden. Collega Joost Schelling en ik besloten de themadienst vanavond het thema ‘Rondom het kruis’ te geven. We hielden allebei twee verhalen. Elk een verhaal over de Stille of Goede Week (dus over… Lees verder »Het kruis

Onze koning

Vanmorgen preekte ik over Jezus’ intocht in Jeruzalem zoals Johannes daarover bericht in Johannes 12:12-19.

Eigenlijk had ik, voordat we gingen lezen uit Johannes 12, willen vragen hoe Jezus’ intocht in Jeruzalem volgens u verlopen is. Grote kans dat u begonnen was over Jezus die zij leerlingen op pad stuurt om een ezeltje – of twee – op te halen in een nabijgelegen dorpje, en dat ze als iemand hen daarop zou aanspreken ze zouden moeten zeggen: ‘de Heer heeft het nodig.’

Lees verder »Onze koning

Zonder reden!

Vanmorgen ging ik voor in mijn vorige gemeente, de Dorpskerk in Barendrecht. Op het leesrooster stonden Spreuken 1:20-33, Psalm 35 en Johannes 15:18-27. De dienst begon met Psalm 43. Al deze teksten hoor je terug in mijn preek.

Soms hoor je iemand iets zeggen en dan denk je meteen: daar zit iets achter. Deze woorden klinken zo dat er meer moet zijn. Als iemand net te stellig is, of net iets te snel of te hard praat. Of cynisme. Sommige mensen kunnen heel cynisch zijn. Ik heb ooit ergens gehoord of gelezen: cynisme is teleurgestelde liefde. En het is me al zo vaak overkomen dat als ik dan doorvroeg wanneer iemand heel cynisch of sarcastisch uit de hoek kwam, dat er inderdaad liefde onder zat. Liefde die teleurgesteld was, of afgewezen, of genegeerd.

Lees verder »Zonder reden!

Eén voor allen…

Deze preek hield ik vanmorgen in de Maranathakerk in Woerden. Gelezen was Johannes 11:45-54.

Het is een klassiek filosofisch gedachtenexperiment. Je staat bij de wissel van een spoor. In de verte komt de trein, met honderd reizigers aan boord, aanrijden en jij kunt bepalen waar de trein heen gaat. En nu komt het: welke kant je de trein ook opstuurt, de gevolgen zijn verschrikkelijk.

Lees verder »Eén voor allen…